Štajersko-prekmursko bučno olje- kulinarični recepti
Štajersko prekmursko bučno olje je kulinarična posebnost tudi zaradi svojih posebnih organoleptičnih lastnosti.
Vonj:
Specifičen, značilen, intenziven in odličen vonj bučnega olja (po kakovostni surovini, brez tujih vonjev).
Barva:
Olje ima značilno barvo (zeleno rjavo, temno zeleno rjavo, zeleno rdečo ali zeleno rjavo rdečo).
Bistrost:
Bučno olje je popolnoma bistro, brez usedline.
Aroma:
Ima značilno, specifično, odlično in intenzivno aromo po praženih semenih.
Občutek v ustih:
Bučno olje ima gladek, optimalen občutek v ustih.
RECEPTI
Bučna juha z bučnim oljem
- 400 g buč
- 1 čebula
- 1 nastrgan korenček
- 2 žlici moke
- sončnično in bučno olje
- 1 l goveje juhe
- sol, poper, mleta kumina
- 1 dcl sladke smetane
- 3 žlice kisle smetane
Čebulo prepražite na sončničnem olju, dodajte nastrgan korenček in na kocke narezano bučo, pražite in dodajte moko. Večkrat premešajte, zalijte z govejo juho in začinite s soljo, poprom in kumino. Kuhajte toliko časa, da buča postane popolnoma mehka. Na koncu juho spasirajte s paličnim mešalnikom. Okus zaokrožite s sladko in kislo smetano. Juho postrezite z nekaj kapljicami bučnega olja. Za juho lahko uporabite katerekoli jedilne buče.
Jajca pečena na bučnem olju
- jajca
- bučno olje
- sol
- poper
Jajca pripravite tako, kot jih imate najraje, namesto belega olja za pečenje uporabite bučno olje.
Esih flajš-govegina v solati
- ½ kg kuhane govedine
- 1 čebula
- 2 -3 jajca (po želji)
- bučno olje
- kis
- sol, poper, drobnjak
Kuhano govedino narežite na kocke, dodajte na tanko narezano čebulo in po želji tudi narezana jajca. Solite in poprate po okusu. Solato prelijte z bučnim oljem ter dodajte kis. Premešajte in po vrhu potresite drobnjak. Solato ponudite skupaj s črnim kruhom.
Skutin namaz z bučnim oljem
- 3 žlice bučnega olja
- 250 g skute
- 2 žlici kisle smetane
- 1 čebula
- 1 strok česna
- sol, poper
Skuto zdrobite z vilicami, dodajte kislo smetano, sesekljan česen in na drobno narezano čebulo. Solite in poprajte po okusu ter premešajte. Na koncu dodajte še bučno olje in dobro premešajte.
Bučna rulada z mletimi bučnicami
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 limonin sladkor
- 100 g mletih bučnic
- kisla smetana
Ločite rumenjake od beljakov. V rumenjake vmešajte sladkor, vanilin sladkor in limonin sladkor. Dobro premešajte in počasi dodajte mlete bučnice. Na koncu masi dodajte še sneg iz stepenih beljakov. Vse skupaj vlijte v pekač na pekovski papir, pecite 10 minut na 180 °C. Ko je biskvit pečen, ga premažete s kislo smetano, zvijte v rulado in postavite za nekaj časa v hladilnik.
Domača krompirjeva solata
- 300 g krompirja
- 3 redkvice
- nekaj bučnih semen
- 1 srednje velika čebula
- sol
- bučno olje
Krompir skuhajte, olupite in narežite na kolobarje. Redkvico in čebulo narežite na tanke rezine ter dodajte h krompirju. Solato poljubno solite, prelijte z bučnim oljem in dobro premešajte. Na koncu potresite z bučnimi semeni.
Beli sir z bučnim oljem
- 650 g belega sira ali skute
- 1 čebula
- bučno olje
- sol
Beli sir ali skuto narežite na kocke, dodajte narezano čebulo. Po okusu solite in prelijte z bučnim oljem.
Paradižnikova solata z bučnim oljem
- 5 večjih paradižnikov
- 1 srednje velika čebula
- jabolčni kis
- bučno olje
- sol
Paradižnike operite in narežite na rezine. Čebulo olupite in narežite na kolobarje. Narezane rezine paradižnika in čebule zmešajte v solatni skledi ter dodajte sol, jabolčni kis in domače bučno olje. Solato postrezite z ajdovim kruhom.
Kislo zelje z bučnim oljem
- 0,5 kg kislega zelja
- bučno olje
- sol
- poper
Kislo zelje potresite s soljo in poprom ter dodajte domače bučno olje. Jed ponudite s črnim kruhom.